Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sterfgeval na toediening Janssen-vaccin

  •  
09-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
janssen
In de VS zijn bij klinische tests en vaccinatie met Janssen-vaccin ernstige complicaties opgetreden. Vier mensen kregen trombose, een van hen overleefde dat niet. Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt de zaak. De Standaard schrijft :
"‘Het gaat om een extreem klein aantal gevallen: wereldwijd kregen al 4,5 miljoen mensen het vaccin toegediend’, zei dokter Peter Arlett, hoofd data-analyse bij het EMA, op een persconferentie van het EMA. Tijdens die persconferentie waren er nog maar drie gevallen bekend. De gerapporteerde problemen komen overeen met de recent erkende neveneffecten van het AstraZeneca-vaccin. De kans bestaat dat ook de bijsluiter van het Janssen-vaccin zal worden uitgebreid, zoals gebeurde met die van het AstraZeneca-vaccin. Landen zouden dan soortgelijke maatregelen kunnen nemen."
Het staat nog niet vast dat de verschijnselen ook echt een gevolg zijn van het Janssen-vaccin. EMA heeft het vaccin al goedgekeurd maar het middel wordt in Europa nog niet gebruikt. Volgens de farmaceut is er nog geen duidelijk verband aangetoond. Het Janssen-vaccin vertoont wel gelijkenis met dat van AstraZeneca. Beide vaccins gebruiken een verkoudheidsvirus dat een afweerreactie van het lichaam oproept die ook bescherming biedt tegen corona.
Het coronavaccin wordt gemaakt door de Nederlandse farmaceut Janssen te Leiden. In tegenstelling tot andere goedgekeurde vaccins hoeft het vaccin maar een keer toegediend te worden. Het kan ook makkelijker bewaard worden. Nederland heeft ruim 11 miljoen doses besteld. De levering daarvan start na 19 april.
Beeld: Google Streetview
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.