Laatste update 15:02
5

Eén actrice. Vier rollen. En de koude rillingen over je rug. Zo erg kan huiselijk geweld zijn.

Mijn man slaat me. Hij mishandelt me. Mijn familie helpt niet. Ze zeggen dat ik geduld moet hebben,dat hij wel zal veranderen. De eerste keer ging ik naar de politie. Ze geloofden me niet en zeiden dat ik maar huis moest gaan.

Het is de openingsscène van een aangrijpende korte video over huiselijk geweld in Marokko. In de video komen alle partijen aan het woord die betrokken zijn bij het verhaal waarmee de film begint. Iedereen vertelt zijn eigen versie van de gebeurtenissen, met zijn eigen kijke op de situatie: de vrouw die keer op keer geslagen wordt, haar man, de politie en de openbaar aanklager. Máár, en dat maakt de film extra beklemmend en confronterend: ze worden allemaal gespeeld door dezelfde actrice: Mounia Magueri. Magueri is in Marokko vooral bekend om haar humoristische sketches en de manier waarop ze sociale kwesties aan de orde stelt.

Marokko heeft geen wet die vrouwen beschermt tegen huiselijk geweld en dat terwijl geweld tegen vrouwen er veel voorkomt. Uit onderzoek van de Marokkaanse regering blijkt dat ongeveer tweederde van de vrouwen in Marokko te maken krijgt met fysiek, psychisch of seksueel geweld in huis. En zoals ook uit de film blijkt, ze kunnen nergens terecht.

Human Rights Watch zet zich in de voor de positie van vrouwen in Marokko en vindt dat het land meer moet doen om hen bij te staan. Er ligt wel een wetsvoorstel dat sinds 2013 op de politieke tafel ligt, maar daarin is niet voldoende omschreven wat huiselijk geweld is.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)