Laatste update 21:06
12

Activisten verwijderen meer dan honderd portretten van Macron uit gemeentehuizen

Frankrijk staat bekend om haar protestcultuur. Stakingen, blokkades en gele hesjes zijn een bekend beeld in de media. Toch zijn er ook andere vormen van protest en burgelijke ongehoorzaamheid, zoals de recente acties waarbij meer dan honderd portretten van president Emmanuel Macron uit gemeentehuizen door heel Frankrijk werden verwijderd. The Guardian beschrijft hoe dat in een dorp zijn werk ging:

Het was een stille maandagmiddag in het pittoreske gemeentehuis van Lingolsheim, buiten Straatsburg. De zomervakantie was net begonnen en het was extreem heet voor de tijd van het jaar, maar om vier uur gebeurde er iets bijzonders. Elf mensen liepen rustig naar binnen, groetten de receptionisten beleefd en liepen door naar de raadszaal. Daar haalden ze voorzichtig het portret van Macron – zoals dat in alle lokale overheidsgebouwen hangt – van het haakje en plaatsten het in een speciale beschermhoes, om er doodleuk mee naar buiten te lopen.

Volgens de activisten van ‘ANV Action non-violente COP21’ symboliseert de lege plek op de muur het gebrek aan klimaatbeleid van de regering. Hoewel Macron zichzelf graag presenteert als een internationaal pleitbezorger van urgent klimaatbeleid, waarschuwen onafhankelijke adviesorganen voor een “kloof tussen ambitie en de werkelijkheid”. Uit hun onderzoek blijkt dat Frankrijk, net als Nederland, bij lange na niet genoeg doet om de eigen doelstellingen voor de beperking van CO2-uitstoot te halen.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)