16

ADO-trainer spot met diabetes, vader boos

Vader van dochter met diabetes leest Henk Fraser op Facebook de les over ernstige ziekte. Like-lawine volgt...

ADO-trainer Henk Fraser beweerde vrijdag dat hij bij een wedstrijd tegen Roda JC zijn keeper Martin Hanssen een lage bloedsuikerspiegel liet simuleren. De trainer wilde zo tijd rekken. Die onsportieve schoot in het verkeerde keelgat van Rogier Schipper, vader van een kind met diabetes.

Op Facebook leest de gebelgde vader de trainer de les. Hij vertelt over hoe zijn dochter Laura kampt met de ziekte. 

Soms krijgt Laura te weinig insuline binnen en soms teveel. In dat laatste geval krijgt ze een hypo, of te wel een ‘te lage bloedsuiker’. Dan voelt ze zich kut, dan is ze duizelig, niet te genieten, moe en dan kan ze zich niet concentreren. Als Laura echt te laag zit, ligt er een spuit bij ons in de koelkast die we toe kunnen dienen om te voorkomen dat ze in een coma valt, of erger.

‘Lage bloedsuiker’ is een term die jij wel kent Henk want ik hoorde je hem net gebruiken op Studio Sport. Met een trotse glimlach om je gezicht vertelde je hoe je jouw keeper in de wedstrijd tegen Roda JC even een ‘lage bloedsuiker’ liet simuleren zodat je een time-out kon krijgen voor je team. Op die manier kon je ze nog wat instructies meegeven voor de laatste 15 minuten tegen 10 man van Roda. Bij deze heb je daarvoor al de on-sportiviteitsprijs 2015 gewonnen.

Wat ik echter veel stuitender vind is dat je met deze actie een hele grote groep mensen te kijk zet. Mensen zoals Laura die dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van hun ziekte. Mensen die er graag iets voor over zouden hebben om voor 1 dag te kunnen doen en laten wat ze willen zonder zich zorgen te maken over wat ze eten en wat de gevolgen daar van kunnen zijn.

Zijn gloedvolle relaas dat diabetes een ziekte is waar je niet mee moet spotten, kan op veel instemming rekenen en is inmiddels duizenden keren gedeeld, meldt Omroep West:

Met deze Facebookpost hoopt Rogier dat mensen zich bewust worden van diabetes en de gevolgen daarvan. ‘Ik ben niet echt super boos ofzo hoor. Maar ik wil mensen wel laten inzien dat ze goed moeten nadenken voordat ze wat zeggen of doen. Iemand als Henk Fraser heeft ook wel een voorbeeldfunctie’, zegt Rogier tegen Omroep West.

Om het goed te maken heeft Rogier dan ook een goed idee: ‘Als je een kerel bent maak je het goed met Laura en de andere honderdduizenden diabetici in Nederland. Het is namelijk deze week collecteweek voor het Diabetesfonds, ik zeg een prima doel voor de boetepot van ADO Den Haag.’

Meer info: Wat is een hypo?

Geef een reactie

Laatste reacties (16)