4

Afghaanse kindbruid haalt zichzelf uit de verkoop

Sonita Alizadeh was 15 toen haar ouders haar wilden verkopen voor de bruidsschat, maar deze rapvideo overtuigde hen haar niet te dwingen

We willen nog weleens vergeten dat kunst – in dit geval rapmuziek – meer is dan alleen vermaak. Soms kan een lied letterlijk je leven redden, zoals ‘Brides for Sale’ dat deed voor Sonita Alizadeh (18).


Alizadeh, die op haar achtste met haar familie naar Iran vluchtte voor de oorlog in thuisland Afghanistan, was 15 toen haar ouders haar vertelde dat het tijd was om te trouwen, of beter gezegd, verkocht te worden aan de hoogste bieder. Haar oudere broer was namelijk verloofd en ze hadden het geld van haar bruidsschat nodig om zijn huwelijk te bekostigen. Alizadeh, die bij een non-profit organisatie in Teheran les had gehad in muziek, karate en fotografie en al prijzen had gewonnen met haar muziekvideo’s, was de wanhoop nabij.

Ze stortte haar hart uit in de tekst voor ‘Brides for Sale’ en verscheen in de video met een blauw oog, een bloedlip en een barcode op haar voorhoofd in bruidsjurk. Hoewel ze zeer bevreesd was voor de reactie van haar ouders, bleken haar teksten hen te hebben geraakt. Ze hoefde niet langer te trouwen.

Alizadeh:

Het betekent zo veel dat mijn familie bereid was om voor mij tegen onze tradities in te gaan. Nu ben ik ergens waarvan ik nooit had durven dromen dat ik er zou komen.

Waar dat is? De kunstacademie in Utah, waar ze met een volledige studiebeurs mag studeren.

PRI’s The World: Afghan rapper escaped teen marriage by singing about it

Geef een reactie

Laatste reacties (4)