29

DWDD: ‘Edward Enninful maakt all-black editie Pirelli-kalender’


Elk jaar wordt er door velen reikhalzend naar uitgekeken: de Pirelli-kalender. Een exclusieve kalender uitgegeven door de Italiaanse bandenfabrikant en alleen uitgedeeld belangrijke klanten en beroemdheden. In het verleden stond de kalender bij het grote publiek toch vooral bekend niet vanwege de grote namen van fotografen, maar vanwege de naakte supermodellen. Dat doet Pirelli al twee jaar niet meer. Na fotografen Annie Leibovitz en Peter Lindbergh die al een andere weg insloegen, is het dit jaar de beurt aan de Britse modestylist Edward Enninful. Zijn kalender: een extravagante Alice in Wonderland met in de hoofdrollen uitsluitend zwarte modellen, iets dat meer dan welkom is gezien de diversiteit – of liever gezegd het gebrek daaraan – in de modewereld.

Enninful werd geboren in Ghana, maar verhuisde als kind naar Londen. Hij begon op zijn 16e als model, nadat hij werd ontdekt in een Londense metro. Op zijn 18e werd hij benoemd tot modedirecteur van het Britse modetijdschrift i-D, een functie die hij meer dan twee decennia bekleedde. Eind 2016 werd hij opgenomen in de Orde van het Britse Rijk (OBE) voor zijn inspanningen om de diversiteit te promoten in de modewereld. Sinds kort is hij hoofdredacteur van het Britse Vogue-magazine. Aan tafel bij DWDD een gesprek over Enninful en ‘zijn’ kalender met mode-ontwerpster Marga Weimans en actrice Romana Vrede.

In juli van dit jaar, nadat bekend werd dat Enninful dit jaar de kalender voor zijn rekening zou nemen, schetste de Volkskrant al een profiel van de stylist en zijn Alice in Wonderland.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)