7

‘Allemaal de schuld van Pauw & Witteman’

Twitteraars zijn verbijsterd over een foto van de Global Summit of Women

Journalist Joris Luyendijk twitterde maandag een bizarre foto. Op een podium zijn 6 verveelde dan wel tobbende blanke mannen van middelbare leeftijd te zien. Achter hen prijken banieren met de naam van het evenement: Global Summit of Women 2014. Luyendijk voorzag de foto van commentaar: “Hahahahahaha. Wat treurig, uiteindelijk.”

De foto werd honderden malen geretweet met de snelheid van een zweefduik van Van Persie, veelal voorzien van scherpe grappen. “Sommige dingen moet je echt aan mannen overlaten,” constateerde bijvoorbeeld de immer droge Jelle Brandt Corstius. “Allemaal de schuld van @pauwenwitteman” sneerde columnist Luuk Koelman, die zoals altijd de bal vakkundig een andere kant uit weet te kaatsen. Het twitterpubliek reageerden proestend of ontzet of beide. “Ooo, wat erg!” “Ai, foto zegt veel!”

Maar beeld is vaak niet wat het lijkt. Alles draait om context, zei Freek de Jonge al in een van zijn laatste shows en op sociale media wordt die context gemakkelijk aangepast aan de eigen wensen.

Joris Luyendijk werd er snel door Ionica Smeets op gewezen dat het anders zat dan hij dacht: “Hoho, die mannen op Global Summit of Women zaten dus in het  “Male CEO Forum”, verder volop vrouwen.”

De foto ging overigens al eerder viraal in Frankrijk onder meer via de Franse Happy Men, en veelal voorzien van soortgelijke verbijstering als in Nederland.

Blijft de vraag wat die mannen daar deden. Gianmarco Monsellato, de John Cazale look-a-like die tweede van links zit, had een tijd terug als ceo van het internationale advocatenkantoor Taj-Deloitte opgemerkt dat op vrouwenconferenties meer mannen uitgenodigd zouden moeten worden als onderdeel van hun ‘levenslang leren’-proces. Op de 2014 Global Summit of Women die anderhalve week terug in Parijs werd gehouden met duizend vrouwen uit meer dan zeventig landen werd daarom ook een speciaal mannenforum ingericht. Met naast Monsellato allemaal ceo’s van grote bedrijven: Michel Landel, ceo van Sodexo, een Franse multinational met bijna een half miljoen medewerkers. Frederic Oudea, ceo van de megabank Societe Generale, Thierry Pilenko, ceo van Technip projectmanagers voor de energesector en veteraan Sol Trujillo, voormalig topman van onder meer Orange.

Ze zitten er bij alsof ze net de slechtste jaarcijfers uit hun carrière hebben gehoord. Maar ze hebben het over ‘Redefining the Marketplace — The Business Case for Gender Equity’. Ze zijn aan het leren. Levenslang. Vandaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)