27

Als vleeseters zouden praten als veganisten

Schermafbeelding 2016-05-17 om 10.28.59Hij staat nog maar een paar dagen online en is nu al een hit, de video van de Amerikaanse komiek JP Sears. In zijn Youtube-serie ‘Ultra Spiritual Life’ steekt de grappenmaker op hilarische wijze de draak met de wereld van de yogi’s, de glutenvrije diëten, vegetariërs, Mindfullnesfreaks, Instagram-accounts over gezond leven en andere spirituele bewegingen.

In ‘If meat eaters acted like vegans’ speelt Sears een stereotype gezondheidsgoeroe, met lang hippie-haar en een band om zijn hoofd met een bloem erin. De typisch zweverige ‘ik-ben-helemaal-in-balans-en-dat-moet-jij-ook-worden’ uitstraling waar je de kriebels van krijgt.

Sears predikt zijn boodschap op dezelfde tenenkrommende manier als sommige overdreven fanatieke gezondheidsfreaks doen, alleen is zijn boodschap niet de boodschap die je bij zijn imago zou verwachten: hij heeft de rollen en de argumentatie omgedraaid. Vlees is goed, vlees heeft de toekomst, vlees is gezond en beter voor je dan veganistisch eten. Het is zielig om planten te eten en slecht voor het milieu. Ze geven zuurstof af en daarom zouden we ze in de grond moeten laten staan. We verbouwen ze massaal tegen hun wil in en ze zijn de voedingsbodem van het vlees dat we zo hard nodig hebben. ‘Dat is broccoli. Dat is het voedsel van míjn voedsel,’ zegt hij verongelijkt tegen een veganist terwijl hij een lap vlees in zijn hand houdt.

Het is de wereld op zijn kop en hilarisch om naar te kijken. Maar tegelijk bevestigt het ook hoe onlogisch het is dat we zo massaal vlees eten en hoe krom de argumentatie van sommige doorgewinterde vleeseters is. Hoewel het de vraag is of die het daarmee eens zullen zijn. Kijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)