3

Amerika is bang dat homo-activistenfilm niet verkoopt

Amerikaanse distributeurs van Pride verwijderen spandoek van DVD-cover

CBS films en Sony Pictures gaan uitzoeken waarom de award-winnende film Pride anders wordt verkocht in Amerika dan in Europa. De film gaat over een Britse LGTB-actiegroep in de jaren 80′ die steun gaf aan de mijnwerkers in Wales die door het strenge regime van Magaret Tatcher onder de duim werden gehouden. Het waargebeurde verhaal is verfilmd en won de Britse Independent Film award, maar de Amerikanen vrezen dat een ‘homo-activistenfilm’ niet verkoopt.


Op de Europese cover staat de groep afgebeeld met een banner in de hand. Amerika heeft de afbeelding van het spandoek verwijderd waarop staat: “Lesbians & gays support the miners” [Lesbiennes en homo’s steunen de mijnwerkers]. Ook de synopsis achterop de box is aangepast. Eerst stond er: ‘Een groep Londense homo- en lesbienne activisten’. En nu is te lezen: ‘Een groep Londense activisten’.

CBS film heeft de tekst niet zelf aangepast en vraagt nu om opheldering. De regisseur van de film Ben Roberts is niet verbaasd dat Amerika de film anders in de verkoop zet. “Ik verdedig het niet. Het is foute en oude gedachte, maar ik ben niet verbaasd.” Volgens hem hebben de distributeurs te maken met een publiek dat nog niet helemaal gewend is aan content over LGTB’s. “Ook Brokeback Mountain werd gemarginaliseerd.”

Pride is echter net als Brokeback Mountain niet een film die zich moet bewijzen. In totaal won de film met acteurs Andrew Scott en Imelda Staunton drie awards. Tijdens de wereldpremières in Cannes en Toronto gaf het publiek een staande ovatie na de voorstelling.

BBC: Gay banner removed from Pride DVD cover in US

Geef een reactie

Laatste reacties (3)