23

Amerikaans warenhuis van Nederlandse anarchist geeft klanten gratis cadeau’s

Verrassing: klanten in 213 winkels hoeven niet af te rekenen

De warenhuisketen Meijer in de Verenigde Staten heeft klanten heel blij gemaakt door ze in het kader van kerst alle aankopen gratis mee te geven. Het 80 jaar oude familiebedrijf wil met de ‘Very Merry Meijer’ de kerstgedachte verspreiden. De keten die inmiddels 213 winkels telt werd in de crisistijd van de jaren ’30 in de vorige eeuw opgericht door Hendrik Meijer, een textielwerker uit Hengelo die op 24-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten emigreerde.


Meijer trok naar de plaats Holland in de Amerikaanse staat Michigan maar het leven tussen de streng protestantse Nederlandse immigranten beviel hem niet. De textielarbeider kwam uit een links milieu, zijn schoonvader was de radicaal socialistische arbeidersleider Gerhard Mantel.

Hij ging van baantje naar baantje en startte uiteindelijk op 50-jarige leeftijd, samen met zijn zoon, een supermarkt. Dat werd een groot succes. Meijer wordt gezien als de uitvinder van de hypermarket, de gigantische warenhuizen. De zakenman werd miljardair en zijn familie tot de top 15 rijksten van de VS maar bleef ook sociaal actief. Hij toonde zich een fervent tegenstander van de Vietnam-oorlog en werd actief voor de zwarte burgerrechtenbeweging Urban League.

In die geest past ook het uitdelen van de cadeau’s door de Meijer Stores. De huidige vice-voorzitter van het concern Hank Meijer verklaarde: “Ons familiebedrijf heeft altijd geloofd dat onze klanten ons niet nodig hebben, maar wij wel hen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (23)