45

Amerikanen geschokt door Oostenrijkse ‘zwarte piet’

Christoph Waltz over het monster: 'Traumatisering als opvoedkundig middel'

De Oostenrijkse Hollywood-acteur Christoph Waltz legde aan talkshow-host Jimmy Fallon uit hoe de assistent van Sinterklaas er in Oostenrijk uitziet. Het Amerikaanse publiek reageert verbijsterd.


Fallon vraagt aan Walt hoe ze in Oostenrijk Santa Claus vieren, de Sinterklaas-traditie die de Amerikanen hebben gemixt met Kerstmis. “Kerstmis is een ander verhaal,” legt Waltz uit. “Wij hebben op 6 december Sint Nicolaas.”

Fallon toont de elfjes die op vriendelijke wijze Santa Claus assisteren. Walt legt uit dat het er in Oostenrijk anders aan toe gaat. Daar heeft Sint Nicolaas een duivel als assistent, Krampus genaamd. Hij ziet er uit als een monster en rent gillend met een roe de kinderen achterna om ze schrik aan te jagen. Ook heeft hij een zak bij zich om stoute kinderen mee in af te voeren. “Oostenrijk is een katholiek land dus men gelooft in traumatisering als middel om kinderen op te voeden,” merkt hij cynisch op.

De New York Times meldt dat de Krampus-traditie die de laatste jaren in het slop raakte, ook in het zuiden van Duitsland herleeft. De Krampus-spelers zijn aan strikte regels gebonden, zo mogen kinderen niet geslagen worden met de roe. Sommige beelden van Krampus tonen dat de assistent van Sint Nicolaas in Oostenrijk soms ook zwart geschminkt wordt, maar dat is dan om hem op de duivel te laten lijken, in plaats van zoals in Nederland op een negerslaaf.

DSC_1500

Krampus

Krampus

Krampus L.A. at Downtown Art Walk

Weihnachtsmarkt Salzburg

Krampus

Geef een reactie

Laatste reacties (45)