Laatste update 12:12
106

Anti-Efteling actiegroep maakt bizarre dreigvideo

De actiegroep die een landelijk debat wist los te maken over een sleetse en racistische attractie op pretpark De Efteling heeft een clip geproduceerd waarmee ze zichzelf onsterfelijk belachelijk maakt. Onbedoeld, voor de duidelijkheid. De clip die via YouTube wordt verspreid door activist en videomaker Kevin P Roberson lijkt een halfzachte combinatie van de workshop ‘actievoeren, zo moet het niet’, een beginnerscursus ‘maak je eigen video’s’ en IS-propagandamateriaal.

In een kraakpandachtige omgeving is een groep gemaskerde mensen te zien en een man met een dierenmasker die zegt ‘sprookjes bestaan niet, maar racisme wel’. Het is de enige uitspraak die in de video wordt gedaan. En het is een statement dat aantoonbaar onjuist is. Sprookjes bestaan immers wel, dat weet zelfs het kleinste kind, ze zijn alleen niet echt. Ook staat er nog een loeier van een spelfout in de schaarse titels.

Gedurende de hele clip klinkt er dreigende muziek, afkomstig van de soundtrack ‘Requiem for a Dream’, een film over een stel verslaafden en hun waanbeelden. Verder worden er tal van zaken op een hoop gegooid, van de uitroeiing van indianen door kolonisten tot het minder, minder van Wilders. Zelfs Gordon komt nog even voorbij met z’n beruchte ‘nummertje 39’. De clip draagt een ‘antifa’ stempel, de afkorting voor radicale anti-fascisten. Rechtsboven in het beeld is trouwens permanent een soort neo-fascistisch logo te zien. Wat het allemaal nog warriger maakt.

Of de video echt afkomstig is van ‘Stop Oppressive Stereotypes’ is onduidelijk omdat die club anoniem opereert. Maar de makers zijn in ieder geval zeer bedreven in het uitbeelden van stereotypes. Of misschien zijn ze dat wel gewoon zelf.

Geef een reactie

Laatste reacties (106)