11

‘Appongeluk’ woord van het jaar. Belgen gaan voor ‘koesterkoffer’

‘Appongeluk’ is het woord van het jaar 2017. Dat heeft uitgeverij Van Dale bekendgemaakt. Een appongeluk is een verkeersongeluk dat ontstaat door smartphonegebruik in het verkeer. Op de tweede plaats eindigde fipronilei (als in, de reden dat er afgelopen zomer nauwelijks eieren in de schappen lagen) en regenboogtaal, oftewel genderneutrale taal, werd derde.

Bijna 70.000 mensen brachten de afgelopen drie weken hun stem uit. Nadat vorig jaar ‘treitervlogger’ de lijst aanvoerde, konden mensen dit jaar onder meer kiezen uit cryptokoorts, lokterrorist, klimaatpauper, merkellego, metoo-verhaal, valboete en warmtezombie.

Ook in België kon gestemd worden op woord van het jaar. Daar haalden fipronilei en metoo-verhaal de top drie, maar de winnaar werd ‘koesterkoffer’. Oftewel: ‘Een koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te steunen na het verlies van een kind’. Die koffer werd dit jaar ontwikkeld door moeders, met hulp van een kinderpsychologe. De inhoud bestaat onder meer uit siliconen om een vingerafdruk van het kindje te nemen, canvas voor een hand- of voetafdruk en een buisje voor een haarlok.

Eerder deze maand werd in Nederland ook al gestemd voor het irritantste woord van het jaar. Daaruit bleek dat weinig hebben met ‘genderneutraal’. Maar liefst 43 procent van de 23.000 stemmers vond dat woord het meest vervelend van allemaal. Op twee en drie eindigden ‘in je kracht staan’ en ‘papadag’.

Bronnen: NOS, De Morgen / Beeld: Whatleydude

Geef een reactie

Laatste reacties (11)