65

Au: Koningslied blijft toch

Het Nationaal Comité Inhuldigingen besluit het Koningslied van componist John Ewbank op 30 april toch ten gehore te brengen

En zo wordt er nog een hoofdstuk aan de nachtmerrie van John Ewbank toegevoegd. De componist van het Koningslied besloot na een lawine van kritiek het nummer terug te trekken. Het Nationaal Comité Inhuldigingen besloot maandag, na overleg met Ewbank en de NPO, dat het Koningslied op 30 april toch zal worden gezongen tijdens het concert Samen voor Oranje in Ahoy.


Ewbank liet afgelopen zaterdag op zijn Facebook-pagina laten weten het Koningslied terug te trekken. Hij schreef onder meer:

Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee. ‘Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet’ – een kleine greep uit de verwensingen die mij de afgelopen anderhalve dag ten deel vielen. Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen.

Het Nationaal Comité Inhuldigingen liet in een persverklaring weten begrip te hebben voor de beslissing van John Ewbank: “Het doel van het NCI is met het koningslied mensen te verbroederen. Mensen dreigen nu persoonlijk beschadigd te worden. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Uit een enquête is volgens het comité nu gebleken dat zestig procent van Nederland het nummer goed vindt. Reden om het toch door te laten gaan. Het Nationaal Comité erkent overigens dat het proces om tot de tekst te komen te ingewikkeld was. Men kon een zin insturen voor het lied, daar zijn zo’n 3300 reacties op binnen gekomen. Het comité:

“Achteraf gezien constateert het comité dat het een moeilijke opgave is gebleken om in een kort tijdsbestek recht te doen aan zoveel bijdragen.”

Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat een groot deel van de bevolking een voorkeur geeft aan het Wilhelmus. Aan het onderzoek deden 10.000 mensen mee. Dertig procent geeft de voorkeur aan het Wilhelmus, dat daarmee het populairste lied is. Slechts vijf procent kiest voor het Koningslied.

RTL heeft een aantal alternatieven op een rijtje gezet.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)