23

Australische premier lacht om klimaatcrisis, vluchtelingenprobleem

Onopgemerkte opname toont ware gezicht conservatieve regering

Een beschamende vertoning van het rechtse Australische kabinet. Terwijl de premier en minister van Immigratie denken dat ze onbespied zijn, grappen en grollen ze over vluchtelingen en de klimaatcrisis.


Premier Abbott, berucht omdat hij het toch al strenge Australische asielbeleid zoveel strenger heeft gemaakt, woonde een conferentie bij van eilanden in de Stille Oceaan die kampen met de gevolgen van de klimaatcrisis en de stijgende zeespiegel. De deelnemers aan de conferentie waren verlaat en terwijl Abbott hun komst afwachtten maakte hij met zijn minister van immigratie, Peter Hutton en de minister van sociale zaken wat ‘grappen’ die in Australië slecht vallen.

Hutton betitelt de vertraging eerst als ‘Cape York Time’. Cape York is een gebied waar het grootste deel van de bevolking bestaat uit Aborigines. Dan wordt opgemerkt dat een ontmoeting in de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea, Port Moresby’, ook al te laat begon. De conservatief Hutton zegt dan met dedain “ach ja, tijd betekent niets als het water rond je deur stroomt, weet je wel”. Abbott barst daarop in lachen uit waarna de minister van sociale zaken snel waarschuwt dat er een microfoon boven hun hoofden bengelt.

Abbott staat bekend als een klimaatcrisis-ontkenner en draaide maatregelen op dat gebied terug. Daarnaast scherpte hij het toch al zeer strenge asielbeleid van Australië verder aan, zo worden bijvoorbeeld mensensmokkelaars betaald om vluchtelingen terug te brengen. Zijn partij demoniseert vluchtelingen tot vijanden.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)