Laatste update 13:10
218

Bekende en onbekende Nederlanders zeggen: Zwarte Piet is racisme

Zwarte Piet is racisme, dat is de boodschap van onder meer Georgina Verbaan, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Jett Rebel, Renske de Greef, Nasrdin Dchar, Tofik Dibi en vele anderen die zich door modefotograaf Jasper Abels lieten portretteren in het kader van een grote anti-racisme-campagne.

Na de gebeurtenissen van de afgelopen jaren, waarbij mensen als Sylvana Simons, Humberto Tan en Anouk met de dood bedreigd werden omdat zij openlijk standpunt namen tegen de racistische traditie van Zwarte Piet, en de afgelopen weken, waarin pro-Pieten een snelweg blokkeerden en een school binnenvielen, vond initiatiefnemer Zoë Bab het tijd om zich uit te spreken voor een positiever Sinterklaasfeest alle kinderen:

Vooral op sociale media wordt het racisme elke jaar weer pijnlijk zichtbaar in aanloop naar 5 december. Wij willen ons uitspreken voor een inclusief Sinterklaasfeest, oftewel een feest waar álle Nederlandse kinderen plezier aan kunnen beleven. De discussie over Zwarte Piet is geen strijd tussen zwart en wit, maar tussen voor- en tegenstanders van gelijkheid. We hopen dat met de portretten te laten zien.

De hele fotoreportage is te zien op Vice en Glamcult. In het Tropenmuseum in Amsterdam kunnen mensen zich tijdens het Weekend of Global Cultures op 10 december in het shirt laten fotograferen.

Geef een reactie

Laatste reacties (218)