Laatste update 22:49
5

Bedenker Heimlich greep redt voor het eerst een leven met zijn eigen uitvinding

Schermafbeelding 2016-05-27 om 21.27.48De Heimlich greep is een wereldberoemde en levensreddende handeling waarmee je iemand die dreigt te stikken kunt redden door hem van de achterkant bij de borstkas te pakken en een aantal keer flinke tegen de borst te drukken. De greep werd vernoemd naar zijn bedenker: Heimlich.

Dokter Heimlich werd er wereldberoemd mee. Inmiddels is hij 96 jaar, nog kerngezond en sinds het begin van vrijdagavond weer wereldnieuws: hij redde namelijk voor het eerst een mensenleven met zijn eigen greep.

Heimlich, vroeger chirurg van beroep, bedacht zijn manoeuvre in 1974 en sindsdien danken vele mensen hun leven eraan. Zoals nu dus ook de vrouwelijke medebewoonster van het bejaardentehuis in Cincinnati waar hij woont. Patty Ris zat naast Heimlich te eten toen ze zich ernstig verslikte in een stukje hamburger en geen lucht meer kreeg.

Meteen snelde een personeelslid op haar af, maar de nog altijd krasse Heimlich was sneller. Zonder te aarzelen pakte hij zijn buurvrouw beet om de borst, maakte de bekende stoten met de vuist op de borst en het stukje vlees schoot uit haar keel.

In de Guardian zegt Heimlich:

Dit moment was erg belangrijk voor me. Ik wist van alle levens die waren gered dankzij mijn manoeuvre en ik heb vaak gedemonstreerd hoe je het moet doen, maar nu zat er voor het eerst iemand naast me die op het punt stond te sterven omdat ze stikte. Ik deed de Heimlich manoeuvre, natuurlijk. Ze was overleden als ik dat niet had gedaan. Ik deed het en een stukje voedsel met een botje vloog zo uit haar keel.

Heimlich kon zijn geluk niet op en de volgende avond dineerde hij opnieuw met zijn tafelgenote om te vieren dat alles goed was afgelopen. Ze gaf hem ook een briefje waarin stond: “God heeft mij naast jou aan tafel gezet”.

Of het echt de eerste keer is dat Heimlich zelf een leven redde met zijn greep is twijfelachtig. Want in 2003 vertelde hij aan de BBC dat hij het leven van een man in een club redde met zijn eigen Heimlich greep. Maar goed, meneer Heimlich is inmiddels 96. Het kan natuurlijk zijn dat zijn geheugen niet meer helemaal is wat het is geweest. En aangezien zijn greep inmiddels zoveel levens over de hele wereld heeft gered, is dat hem vergeven.

Bekijk hier het interview met Heimlich dat The Guardian online zette.

De techniek
Voor wie zich nu afvraagt hoe het ook alweer zit met de Heimlich greep: lang dachten mensen dat als iemand stikt, je hem of haar het beste op de rug kunt slaan, maar Heimlich was ervan overtuigd dat je het risico op stikken alleen maar groter maakte. Na veel onderzoeken en rekenen kwam hij op de proppen met zijn Heimlich greep, waarbij je iemand om de borst pakt met een vuist tegen de borst en een aantal flinke trekbewegingen maakt. Zij manoeuvre is inmiddels bekend over de hele wereld.

De Heimlich greep in praktijk zien? Bekijk dan onderstaande video:

Geef een reactie

Laatste reacties (5)