Laatste update 14:52
23

Beveiligingsrobot gedumpt na aanval op daklozen

Een met kunstmatige intelligentie uitgeruste robot die in San Francisco patrouilleerde om criminaliteit tegen te gaan is van straat gehaald na protesten. De 200 kilo zware particuliere robot was ingehuurd door de plaatselijke afdeling van de Dierenbescherming (SPCA) in San Francisco nadat er op hun parkeerplaats veel autoinbraken plaatsvonden. De robot maakte voortdurend foto’s van de omgeving en alarmeerde medewerkers en politie bij ‘verdachte’ gebeurtenissen.

“We konden de stoep niet meer gebruiken vanwege de vele naalden en tenten en fietsen, dus vanuit het oogpunt van wandelen vind ik de robot veel makkelijker om langs te lopen dan een tentenkamp,” verklaarde de voorzitter van de Dierenbescherming vorige week tegen de plaatselijke Business Times. Ze merkte op dat de tenten van daklozen verdwenen en de criminaliteit afnam sinds de robot voor 6 dollar per uur werd ingezet.

Die opmerkingen maakten een storm van protest los. San Francisco telt zeer veel daklozen en het inzetten van de robot werd als inhumaan opgevat. Bovendien keerde de robot zich niet alleen tegen daklozen maar ook tegen passerende huisdieren.

In San Francisco is de inzet van robots in de openbare ruimte, bijvoorbeeld door bezorgdiensten, al langer een bron van irritatie.

In juli van dit jaar pleegde een kunstmatig intelligente beveiligingsrobot zelfmoord door zich te verdrinken in een fontein.

cc-foto: Alison Chaiken

Geef een reactie

Laatste reacties (23)