Laatste update 13:15
6

Bloemist doneert zijn nier, redt leven van concurrent

Een bijzonder en mooi verhaal uit Oostvoorne: de twee bloemisten zijn daar doorgaans concurrenten van elkaar, maar nu redt de één het leven van de ander door zijn nier te doneren. Bloemist Jan Roskam heeft een erfelijke aandoening waardoor er cysten aan zijn nieren groeien. Nu gaat het allemaal nog redelijk, maar er komt een moment dat hij acuut een nieuwe nier nodig zal hebben. De match is reeds gevonden: bloemist Dick Hagestein.

Hagestein:

“Jan zijn nierfunctie holt opeens achteruit. De noodzaak is op dit moment nog niet acuut. Maar het moment waarop hij dringend een nieuwe nier nodig zal hebben, is zeer nabij. En ik ben een match, zo blijkt uit bloedonderzoek […] ,,In theorie kan ik me op de operatietafel nog bedenken. Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Jan is 62 jaar, zijn vader is op zijn 69ste overleden aan nier-falen. Jan heeft zijn vader zien aftakelen […] Mensen zeggen dat ze het zo bijzonder vinden dat ik dit ga doen. Zo zie ik het echter niet. Dit zouden eigenlijk meer mensen moeten doen. Als je zelf geen ziekte hebt en altijd gezond hebt geleefd, is de kans op nierfalen nihil. Ik heb zelden een aspirientje geslikt. Ik kan dus een nier missen.”

Jan Roskam was naar eigen zeggen letterlijk met stomheid geslagen toen Dick hem vertelde dat hij hem een nier zou gaan doneren. Hagestein heeft het onderzoek in het ziekenhuis achter de rug van Roskam om gedaan. Van een bloedonderzoek tot een ct-scan. Nu rest hem alleen nog een cardio-onderzoek en een gesprek bij een psycholoog. Hagesteins aankondiging dat hij Roskam een nier zou doneren kwam dan ook als een grote verrassing.

AD: Bloemist redt leven concurrent met orgaandonatie

cc-foto: Sissi de Kroon

Geef een reactie

Laatste reacties (6)