75

Boris Johnson eerste ‘leider’ in decennia die BBC-interview niet aandurft

Zoals Donald Trump de eerste, grote Amerikaanse presidentskandidaat in veertig jaar was die zijn belastingaangifte niet met de kiezers wilde delen, zo is Boris Johnson de eerste Britse politieke leider in decennia die niet durft mee te doen aan een op prime time uitgezonden verkiezingsinterview van de BBC.

De beoogde BBC-interviewer, Andrew Neil, heeft een deel van zijn vragen voor de Britse premier daarom maar vast opgenomen. “Het thema van onze vragen is vertrouwen, en waarom zoveel critici en soms ook medestanders hem tijdens zijn journalistieke en politieke carrière onbetrouwbaar hebben genoemd.”

Neil legt in zijn monoloog het belang van kritische interviews voor de democratie uit. Kiezers hebben er recht op om te weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. De interviewer vraagt zich af of Johnson zich wel teweer kan stellen tegen Trump, Putin of Xi als hij het niet aandurft om zich te laten ondervragen door de BBC.

Neil staat bekend als een interviewer die het zijn gasten vaak moeilijk maakt. Johnson kan daarover meepraten. Toen Johnson eerder dit jaar in de race was voor de opvolging van Theresa May, maakte Neil tijdens een gesprek gehakt van hem, gebruikmakend van dat wat Johnson het meeste vreest: feiten.

De scherpe interviewer erkent dat de BBC Johnson niet kan dwingen om op te komen dagen. Daarbij deelt hij nog even een steek onder water uit. “Er is geen wet of een uitspraak van het Supreme Court om de heer Johnson te dwingen om mee te doen.” In september oordeelde het Supreme Court wel dat Johnson het Lagerhuis illegaal naar huis had gestuurd.

Geef een reactie

Laatste reacties (75)