Laatste update 22:37
34

Burgemeester Bologna start campagne tegen de horror van ‘spaghetti bolognese’

Virginio Merola, de populaire linkse burgemeester van de Italiaanse stad Bologna kan er niet meer tegen. Op Twitter uit hij zijn verdriet over het leed dat zijn stad wordt aangedaan door buitenlandse restaurants en de voedingsindustrie die ‘spaghetti bolognese’ aanprijzen. Dat gaat dan meestal om gruwelijk verminkte gerechten of kant-en-klaar maaltijden die vervaardigd worden voor mensen met beperkte smaakzintuigen. Menig Italiaan barst in huilen uit bij confrontatie met de culturele verwoesting.

Spaghetti Bolognese is in Italië lastig te vinden omdat het geen Italiaanse gerecht is, laat staan dat het uit Bologna komt. Het aftreksel dat in het buitenland zo genoemd wordt lijkt nog het meest op een wel eetbare saus uit Napels. In Bologna bestaat er een ragù alla bolognese maar die wordt traditioneel geserveerd met tagliatelle en andere platte pastasoorten. De ragout is in de 19e eeuw nabij de rode stad bedacht door de wereldberoemde kookboekauteur Pellegrino Artusi. Er zitten geen tomaten in en spaghetti is er niet geschikt voor omdat de saus niet aan de ronde pasta kleeft.

De internationale versie is vermoedelijk de wereld in geholpen door geallieerde soldaten die de ragú bij de bevrijding van Italië leerden kennen en vervolgens aangepast hebben.

Virginio Merola zette een foto van een restaurantbord uit Londen op Twitter, spuwde zijn woede ‘fake news’ en riep Twitteraars op soortgelijk culinair vandalisme te publiceren.

Die oproep was niet aan dovemansoren gericht. De groeten uit Holland bijvoorbeeld waar Knorr zich schuldig maakt aan keukenmisdrijven:

De maaltijdramp vindt ook plaats op Schiphol:

En Utrecht natuurlijk:

Er zijn overigens meer ‘Italiaanse’ gerechten die niet uit Italië komen, zoals de pizza pepperoni en natuurlijk de ‘macaroni with cheese’ die origineel Amerikaans is.

Voor wie trek heeft: de Brits-Italiaanse tv-chef Gino D’Acampo demonstreert het maken van ragù alla bolognese

cc-foto: WhatsAllThisThen

Geef een reactie

Laatste reacties (34)