2

Burka Avenger komt naar Europa

Pakistaanse animatieserie pakt fundamentalisten en corruptie aan

Pakistan heeft een eigen superheldin, de bedeesde onderwijzeres Jiya, die een burka aantrekt en dan verandert in een ninja die de strijdt aanbindt tegen terroristen, corrupte politici en andere bandieten. Een Europese distributeur zou van plan zijn de opmerkelijke serie in 60 landen, waaronder Europese, uit te brengen.


In de eerste aflevering bindt de Burka Avenger, die boeken en pennen als wapens gebruikt, tegen terroristen die een meisjesschool willen platbranden. Dat doen ze in opdracht van een corrupte politicus die zo het ontwikkelingsgeld voor de school in eigen zak wil steken.

Het onderwerp is in Pakistan zeer actueel. Driekwart van de meisjes gaat niet naar school en de Taliban trachtten vorig jaar Malala Yousafzai, een tiener die voor het recht op onderwijs strijdt, te vermoorden.

Er is ook een debat ontstaan over de kledingkeuze van de superheldin. Een burka is immers een ultiem symbool van vrouwenonderdrukking. Tegelijkertijd is de volledige vermomming het ideale kostuum voor een superheld. De maker verklaart dat hij de burka heeft genomen omdat hijzelf als kind de burka van zijn moeder gebruikte om Batman na te spelen.

De serie is een initiatief van de Brits-Pakistaanse popster Haroon.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)