190

‘Catcalling video is stigmatiserend’

Reageerders verbaasd dat pesters vooral 'zwart' zijn ... Producent geeft fout toe ... 'Reacties van witte mensen niet goed bruikbaar'

Op internet is de afgelopen dagen druk gereageerd op de catcalling video van de vrouw in New York. Ze kreeg in tien uur tijd 108 onheuse kreten naar haar hoofd geslingerd. Maar er klopte iets niet aan die video, merkte reageerders terecht op. De lastpakken bleken overwegend zwart en latino te zijn terwijl de makers beweren dat Shoshana B door allerlei verschillende buurten van New York liep.


De blogsite Slate zocht het uit en ontdekte dat het filmpje is ontstaan uit een samenwerking tussen Hollaback!, een anti-straatpesterijen organisatie en  reclamebureau Rob Bliss Creative. Op de sociale mediawebsite reddit geven de marketeers van Rob Bliss Creative toe dat het filmpje mogelijk een vertekend beeld schetst:

We hebben wel in diverse wijken gefilmd en de onheuse reacties kwamen ook zeker van witte mensen. Het was alleen zo dat deze beelden soms niet goed bruikbaar waren vanwege de compositie van de camera of vanwege het geluid”, aldus een marketeer van Rob Bliss Creative. “Het filmpje is dus geen perfecte representatie van wat er precies is gebeurd. Filmen in de stad blijft lastig.”

Slate: The problem with that Catcalling video

Dinsdag 28 oktober – Vrouw wordt elke 6 minuten lastig gevallen op straat

“Fiet fieuw! Lach nou toch eens schatje. Hé niet zo arrogant, het is een compliment hoor.” Er zullen weinig vrouwen zijn die niet bekend zijn met het fenomeen van ‘cat calling’ of ‘street harassment’, lastig gevallen worden op zijn Nederlands. Wat vaak onderschat wordt is de schaal waarop het fenomeen zich voordoet en de dreiging die er vaak vanuit gaat, bovendien komt het overal ter wereld voor en maakt het niet uit welke kleur de mannen waarmee je de straat deelt hebben. Shoshana B. Roberts struinde daarom tien uur lang door New York om vast te leggen hoe doodvermoeiend het kan zijn om alleen maar ergens te lopen als vrouw.

De Rotterdamse schrijfster Elfie Tromp herkent zich enorm in de ervaringen van Roberts en geeft op Twitter wat voorbeelden van wat haar zoal overkwam op straat:

‘Cat calling’ noemen ze het in de USA. Ik noem het lastig vallen. Gebeurt niet alleen in Brooklyn, maar ook in R’dam. Er gaat geen week voorbij dat ik geen koos- of scheldwoord naar mijn hoofd krijgt. Maar het is altijd als ‘compliment’ bedoeld.

Waargebeurd: de postbode roept me naar zijn busje. Ik denk: hij zoekt een huisnummer. Als ik dichterbij kom, zit zijn hand al in zijn broek

Waargebeurd: Ik laat ’s ochtends de hond uit. 2 Jongens versperren het pad. Ik wil niet bang zijn en stap door. ‘Lekkertje,’ hijgt de ene.’Ik weet wel wat ik met jou zou doen,’ zegt de ander.

Als je mijn aandacht wilt, vertel een mop, doe een tapdans, maar sis godverdegodver niet naar me alsof ik een huisdier ben.

De actrice uit bovenstaande video wordt op internet uitgescholden en met geweld en verkrachting bedreigd. Het komt helaas steeds vaker voor dat vrouwen die zich uitspreken tegen seksueel geweld of voor gelijkheid tussen man en vrouw online worden bedreigd. 

Via Hollaback!

Geef een reactie

Laatste reacties (190)