22

Chimpansees kunnen koken als tieners

Apen slim genoeg om eten te bereiden, nieuw voer voor stelling dat vuur de mens maakte tot wat hij is

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten Harvard en Yale hebben door experimenten met chimpansees in de Democratische Republiek Congo ontdekt dat de apen snappen hoe het koken van eten werkt.


De apen blijken in staat om stappen in het kookproces te plannen, te snappen dat je moet wachten tot het eten gekookt is en daarvoor ook het geduld te hebben. Er werd overigens niet echt gekookt met de apen, noch werd er uit veiligheidsoverwegingen vuur gebruikt. Om er achter te komen of de apen slim genoeg zijn om het proces te snappen kregen de dieren pannen voorgeschoteld met rauw voedsel. In een van die pannen werd de inhoud na enige tijd verwisseld voor gekookt voedsel. De apen snapten dat ze daar op moesten wachten en lieten het voedsel met rust. Het onderzoek in een opvangcentrum voor gewonde en verweesde  apen die slachtoffer zijn van de jacht op bushmeat duurde twee jaar.

De New York Times schrijft dat de kunst van het koken vermoedelijk een miljoen jaar geleden, of misschien wel twee, is uitgevonden. In 1999 werd de stelling geponeerd dat door het gebruik van vuur en kookvaardigheid de mens is geëvolueerd uit andere rechtop lopende apensoorten. Dat werd toen vreemd gevonden maar onderzoek zoals dit maakt het scenario steeds waarschijnlijker.

Het feit dat de apen niet echt snappen wat koken inhoudt, doet niets af aan de resultaten. Volgens een aangehaalde wetenschapper heeft de gemiddelde tiener ook geen benul van wat er precies gebeurt als er eten in de magnetron wordt gezet.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)