10

China lanceert eigen ‘maan’

China heeft een grotere behoefte aan nachtelijke verlichting dan de maan kan bieden en bouwt daarom aan een eigen, fellere versie. Wetenschappers werken momenteel aan een satelliet die boven de stad Chendu al worden geplaatst en die acht keer zoveel zonlicht reflecteert als de echte maan. De kunstmaan komt wel een stuk dichterbij dan het origineel (380.000 kilometer) op ongeveer 500 kilometer van de aarde.

Volgens Wu Chunfeng, hoofd van de Tian Fu New Area Science Society, verlicht de kunstmaan slechts een gebied met een diameter van 10 tot 80 kilometer, waardoor het lokaal straatlantaarns overbodig kan maken. Geschat wordt dat de stad Chengdu daarmee jaarlijks ruim 150 miljoen euro aan elektriciteitskosten kan besparen. Mocht het project slagen dan wil China nog drie kunstmanen lanceren.

In China is met ongeloof gereageerd op de plannen. Sommige lezers vroegen zich af of het een satirisch bericht van ‘The Onion’ betrof. Anderen maakten zich zorgen over de effecten van permanente nachtverlichting op mensen, dieren en planten, maar volgens de betrokken onderzoekers hoeft daarvoor niet gevreesd te worden. Het licht zou niet fel genoeg zijn om het nachtritme te verstoren.

Cc-foto: Jan Andersen

Geef een reactie

Laatste reacties (10)