3

Computer leest dromen

Hersenactiviteit toont waar je van droomt

De Japanse neuroloog Yukiyasu Kamitani heeft met zijn team een methode ontwikkeld om te achterhalen waar mensen van dromen.

This is your brain on dreams from Science News on Vimeo.

De hersenactiviteit van proefpersonen werd gemonitord terwijl ze in slaap vielen. Vervolgens werden ze snel wakker gemaakt en ondervraagd over de beelden waar ze van droomden. Wasmachines, ijsjes, zwarte katten, maakt niet uit. Er werden beelden opgezocht van woorden die bij de droom hoorden en op een scherm getoond. Daarna werd de hersenactiviteit die daarbij ontstond vergeleken met die uit de slaap. Als er een match was werd het patroon van die hersenactiviteit opgeslagen in een databank: zo reageren je hersenen op het beeld van bijvoorbeeld een auto, of een mes, of een vrouw.

Vervolgens werd de hersenactiviteit van de persoon geregistreerd als de proefpersoon sliep. Door de patronen uit die opname te doorzoeken met de patronen uit de databank kon achterhaald worden waar iemand van droomde. Althans, van welke beelden. Het beroemde raadsel van Simon Carmiggelt, die probeerde de geniale inval die in zijn slaap kreeg te vangen door deze snel op te schrijven maar ’s ochtends alleen ‘Eekhoorntje op lange weg’ bleek te hebben genoteerd, wordt er dus niet mee opgelost.

In bovenstaande clip geeft de woordenwolk aan waar iemand van droomt, hoe groter het woord, hoe groter de kans dat het bijbehorende beeld in de droom voorkomt.

Volgens Yukiyasu Kamitani, die ook geuren en geluiden in kaart wil gaan brengen, kan zo meer duidelijkheid verkregen worden over droomprocessen. Uiteindelijk zal het mogelijk moeten zijn op basis van de computergegevens dromen te reconstrueren. Overigens zijn de gegevens wel persoonsgebonden. Je kunt niet met de scans van iemand achterhalen waar een andere persoon over droomt. Van een app waarmee je de volgende dag kunt achterhalen welke avonturen je ’s nachts allemaal beleefd hebt valt voorlopig ook alleen maar te dromen.

Global Post: Japan scientists can ‘read’ dreams

Geef een reactie

Laatste reacties (3)