Laatste update 19:03
115

CU-leider Gert-Jan Segers verstoort zondagsrust met verwarrende geloofstweet

Ophef op Twitter, op zondag nog wel, vanwege een tweet die CU-leider Gert-Jan Segers ’s ochtends de wereld in slingerde. In de tweet zet Segers twee geloofsbelevenissen tegenover elkaar: “Twee gelovigen. Redouane Lakdim was bereid te sterven en vermoordde eerst nog een paar omstanders. Arnaud Beltrame gaf zijn leven om dat van anderen te redden.” De politicus verwijst daarbij naar de aanhanger van Islamitische Staat die in Zuid-Frankrijk een automobilist, een supermarktmedewerker en een politieagent vermoordde. Arnaud Beltrame is de politieagent die in de supermarkt de plaats innam van een vrouwelijke gijzelaar en vervolgens door de terrorist werd omgebracht.

“Een hemelsbreed verschil..” constateert Segers waarbij niet duidelijk is of zijn woordkeuze ‘hemelsbreed’ verwijst naar het feit dat voor beide gelovigen geldt dat ze verwachten naar de hemel te gaan als gevolg van hun door religie geïnspireerde daden. Ook is niet duidelijk of hij doelt op het verschil tussen de twee religies, islam en christendom, of dat hij specifiek doelt op de invulling die beiden geven aan hun geloof, de terrorist meende dat hij uit naam van zijn geloof onschuldige mensen moest vermoorden, de agent meende vanuit zijn katholieke geloof dat hij zich moest opofferen voor zijn naaste.

Zo reageert Paul H.A.M. Abels, hoogleraar Inlichtingenstudies Leiden, gepikeerd: “Twee geloven. Iemand die uit volle overtuiging vanuit het katholieke geloof zijn leven offert voor dat van anderen. En een gereformeerd iemand die deze opoffering misbruikt om een hele moslimgeloofsgemeenschap in een kwaad daglicht te stellen”

Anderen reageren ook geërgerd vanwege het vermeende opportunisme en het tegen elkaar afzetten van religies:

Uiteindelijk komt Segers met het verlossende woord. Hij doelde niet op het verschil tussen de religies maar tussen de personen: “Het laat zien dat religie zowel vloek als zegen kan zijn, het slechtste en beste bij mensen naar boven kan brengen.”

Maar die boodschap is dan al verloren gegaan in de ophef. De leider van de ChristenUnie had het kunnen weten. Zoals staat geschreven in Genesis 11:7 zei God: “Kom, laten Wij neerdalen en laten Wij hun taal daar verwarren, zodat zij geen van allen elkaars taal zullen begrijpen.” Twitter is gewoon het nieuwe Babel.

cc-foto: Doc

Geef een reactie

Laatste reacties (115)