Laatste update 15 mei 2016, 23:13
21

De dictator sliep op D-Day


Hoe kon een slaappil leiden tot een Duitse achterstand op D-day? In de nacht van 5 juni 1944 nam Hitler een slaappil. Hij werd te laat wakker om D-Day stop te zetten. Het was het begin van het einde. Foutje, bedankt. Van het een kwam zo het ander: dankzij de dictator die een gat in de dag geslapen had, behaalden de geallieerden een grote voorsprong tijdens D-Day.

Kleine gebeurtenissen kunnen grote gevolgen hebben en de geschiedenis lijkt soms wel van willekeur aan elkaar te hangen. Maar is het wel zo simpel? In de vijfdelige online VPRO animatieserie Van het een kwam het ander nemen drie jonge makers verrassende plotwendingen in de geschiedenis onder de loep.

Voor dit project werkte Dorst samen met historicus Anne van Mourik, illustrator Sophia Twigt en journalist Daphné Dupont-Nivet. De films zijn geanimeerd door het Utrechtse Studio Plumeau en gecomponeerd door Vincent Twigt en Bashel de Vries. De stem werd ingesproken door Stijn van Vliet – bekend van Streetlab – en opgenomen  door Roy van Rosendaal.

Lees ook de longreed bij de video.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)