0

De echte ‘winnaars’ van het WK Voetbal

Video: indrukwekkende webdocumentaire over de mensen die het WK van dichtbij meemaakten, maar nooit in beeld kwamen

Het vorige WK is alweer even achter de rug en de FIFA is alweer druk bezig met het volgende WK in Rusland (2018) en zelfs Qatar (2022). Maar hoe zat en zit het eigenlijk met de mensen die het WK van dichtbij meemaakten, omdat ze bijvoorbeeld simpelweg om de hoek woonden en werkten van het stadion?

Trailer: Who Are The Champions? – Stories From The Other Side of the Stadium from Submarine Channel on Vimeo.

De webdocumentaire ‘Who are the Champions?’ van Bruno Felix en Femke Wolthuis laat juist deze mensen aan het woord. En dat geeft opeens een heel andere kijk op de kampioenschappen voetbal.

De docu gaat niet over de voetballers, maar juist over de mensen in de directe omgeving van drie voetbalstadions in Brazilië (Rio de Janeiro), Duitsland (Leipzig) en Zuid-Afrika (Johannesburg). Voor het internetproject zijn 12 persoonlijke verhalen verzameld over het leven rondom de WK stadions. Het leven dat we tijdens de kampioenschappen nauwelijks te zien krijgen. Zoals dat van de limonadeverkoper in Brazilië die van de FIFA te horen kreeg dat hij tijdens de WK geen limonade meer mocht verkopen. Of de Afrikaanse vrouw die t-shirts met een maatschappijkritische boodschap wilde verkopen en door de FIFA werd weggestuurd. Hoe was het WK voor hen?

Who are the Champions? zoomt in op de levens van al deze mensen die vlak buiten de voetbalstadions woonden en wonen. De docu, die is gemaakt met foto’s, filmmateriaal, audioverhalen en Google Maps en – Streetview, gaat in op de vraag wie de echte winnaars van de afgelopen drie wereldkampioenschappen zijn. Is dat de FIFA? De bewoners? De investeerders? De regeringsleiders?
Maar eigenlijk is de vraag stellen hem beantwoorden.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)