24

De explosieve groei van de luchtvaart

Prachtige maar ook beangstigende interactieve animatie van 100 jaar luchtvaart

Terwijl je de deze beelden bekijkt, zijn een half miljoen mensen in de lucht, vertelt een stem terwijl je naar honderden lichtgevende strepen in de lucht kijkt. De Australische Guardian maakte indrukwekkende, maar ook beangstigende animatie van 100 jaar commerciële luchtvaart.

De commerciële luchtvaart bestaat dit jaar precies 100 jaar. Op 1 januari 1914 was de eerste vlucht met een betalende passagier. Het was een vlucht van Tampa Bay naar Sint Petersburg (in Florida) en duurde 23 minuten. Er was één betalende passagier: de burgemeester van Sint Petersburg. Inmiddels vliegen miljoenen mensen dagelijks de wereld over. En dat aantal groeit alleen maar.
Werden er in 1914 ongeveer 1200 vliegtickets verkocht, in 2013 waren dat er drie miljard. En terwijl wij in het Westen discussiëren over de milieugevolgen van de luchtvaart, worden er alleen al in China dit jaar zdeventig nieuwe vliegvelden aangelegd.

En daar is olie voor nodig. Veel olie. Een Boeing die van Londen naar Singapore vliegt, verbrandt tijdens die vlucht 242 duizend liter brandstof. Dat staat gelijk aan drie vaten olie voor iedere passagier in de economyclass en negen vaten voor iemand die businessclass heeft geboekt.

Hoewel er op steeds meer plekken verzet is tegen nieuwe vliegvelden en banen, lijkt dat verzet vooralsnog geen enkel effect te hebben op de groei die maar doorgaat en doorgaat en doorgaat. En dat maakt de prachtige animatie die de Australische Guardian maakte evenzo beangstigend.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)