13

De Grote PVV Quiz

Weet jij wie de oudste dochter van Willem-Alexander is? Dan ben jij goed genoeg voor de PVV 

Het Tweede Kamerlid en rekenwonder Lilian Helder (PVV) volgt haar oud-collega Joram van Klaveren toch niet en blijft zitten waar ze zit. Na een gesprek met PVV-leider Geert Wilders heeft ze besloten, ondanks zijn bizarre oproep tot ‘minder Marokkanen’, voor de partij door te willen gaan. De PVV-gelederen lijken weer gesloten. Het kernbegrip van de partij, loyaliteit, gaat boven alles.

Maar hoe komt de PVV eigenlijk aan die Kamer- en Statenleden? De Volkskrant tekent donderdag op hoe de partij zijn kandidaten selecteert. Op een geheel eigen manier.

Bij een populistische partij als de PVV hoort vanzelfsprekend ook PVV-folklore. Hoe kom je er beter achter wat voor vlees je in de kuip hebt dan door de mogelijke kandidaten aan een quiz te onderwerpen, met vragen als ‘Hoe heet de oudste dochter van koning Willem-Alexander?’ Het verklaart in ieder geval een hoop.

Omdat de partij in het verleden problemen heeft gehad met Kamerleden met een niet zo zuiver verleden, wordt nu ook de eis gesteld aan kandidaat-Statenleden dat ze geen strafblad hebben. Verder worden “ze voorgelicht over een kernbegrip binnen de PVV: loyaliteit. Voortaan moeten ze zich voegen ‘naar de richtlijnen van de fractie'”, schrijft de Volkskrant. Ofwel ze moeten trouw zweren aan de partij (lees: Geert Wilders) en aan de fractie. De fractie bepaalt, zij volgen.

De opgestapte Henk Scherer doet in de Volkskrant ook een boekje open over wat de partij van haar kandidaten eist. Scherer hield zich tot zijn vertrek intensief bezig met het aantrekken van nieuwe ‘leden’:

Je moet goede vragen maken. Neem deze: schrijf de hoofdsteden op van alle Nederlandse provincies. Ja, daar kun je om lachen, maar veel mensen weten niet dat Haarlem de hoofdstad is van Noord-Holland.”

Nou, dan kom je er wel. Maar quiz of geen quiz, uiteindelijk blijft Wilders’ wil wet. De opgestapte Marcial Hernandez vertelt:

Het is een hele aardige vent(Wilders, -red) als je hem zo spreekt. Maar achteraf riep hij tegen mij: deze moet ik wel of niet.”

Benieuwd geworden of jij in aanmerking zou komen voor de PVV-lijst? Doe dan de quiz bij de Volkskrant.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (13)