0

De kracht van muziek

Het indrukwekkende verhaal van een trompettist en een sluipschutter

Jack Leroy Tueller speelde graag trompet. Louis Armstrong complimenteerde hem ooit. In 1941, het jaar waarin de Verenigde Staten zich in de Tweede Wereldoorlog stortte, nam hij dienst bij de krijgsmacht. Zijn superieuren zagen hem als individualist bij uitstek en stuurden hem naar de opleiding tot jachtvlieger.

The Power of Music from Life File Videos on Vimeo.

Boven Europa voerde hij 140 missies uit, zonder ooit neergeschoten te worden. Op alle vluchten had hij zijn trompet bij zich in de cockpit. Hij nam deel aan D-Day, zag hoe twee miljoen soldaten landden op de Franse stranden om Europa te bevrijden van de nazi-dictatuur. Een van zijn aangrijpende verhalen gaat over dat hij opdracht kreeg Duitse tanks te vernietigen en zag hoe de nazi’s burgers, vrouwen en kinderen, gebruikten als menselijk schild. Hij weigerde de opdracht uit te voeren, nam contact op met het hoofdkwartier en legde de situatie uit. De commandant liet hem geen keuze. De tanks moesten vernietigd worden.

Op 90-jarige leeftijd vertelde hij wat hem nadien overkwam. Eenmaal terug op de basis, een landingsbaan bij Omaha Beach, pakte hij zijn trompet om zijn emoties te verwerken. Een kameraad waarschuwde hem niet te spelen want er zat nog een Duitse sluipschutter in de buurt die het geluid, dat in de nacht ver kan voeren, misschien zou opvangen. Jack Leroy Tueller aarzelde. Hij wilde spelen. Wat als hij het vermoedelijk favoriete nummer van de Duitser zou spelen, de hit Lili Marleen die aan beide kanten van het front geliefd was? Hij zette de trompet aan zijn mond en speelde. En vervolgens gebeurde er iets dat hij het beste zelf kan vertellen. Kijk en luister naar de video.

Vorig jaar december werd hij nog spelend gespot in zijn woonplaats Bountiful in Utah waar hij woont met zijn vrouw.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)