Laatste update 14:03
13

De opname in het woordenboek die je wist dat zou komen

‘De dag die je wist dat gaat komen is eindelijk hier’. Die op het eerste gezicht kromme zin, afkomstig uit het niet onverdeeld positief ontvangen Koningslied van componist John Ewbank, krijgt een plekje in de nieuwe editie van de Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon in een interview op NPO Radio 5 gezegd. Een woord of zin komt in aanmerking voor opname in de Van Dale wanneer het zich gedurende een aaneengesloten periode van vijf jaar in het Nederlandse taalgebruik weet te nestelen. En dat is gebeurd.

De zin mag dan vreemd klinken, verkeerd is hij niet. ‘In de 19e eeuw werd deze zinsvorm niet door de minsten gebruikt: onder meer schrijver Frederik van Eeden en dichters Albert Verwey en J.J. Cremer hanteerden deze constructie,’ zegt Den Boon, die wel erkent dat het een grammaticaal ongebruikelijke constructie is. Sinds het verschijnen van het Koningslied duikt de zinsconstructie met grote regelmaat op:

In de media wordt bijvoorbeeld gesproken over de brief van de gemeente die je wist dat zou komen, of de file die je wist dat zou komen, of de beurscorrectie die je wist dat zou komen. De zin is nieuw leven ingeblazen en is weer een heel eigen leven gaan leiden.

Wanneer dat nu gebeurt, wordt vrijwel altijd de draak gestoken met het Koningslied, maar dat is slechts een kwestie van tijd denkt Den Boon. Blijft de zin lang genoeg hangen, dan gaan mensen vanzelf de constructie vaker gebruiken, zonder dat daarbij nog aan het Koningslied wordt gedacht. Hoe lang dat zal gaan duren is de vraag, maar de plek in de Van Dale is alvast veiliggesteld. Met de W van Woordenboek. Drie vingers in de lucht, kom op, kom op.

Bron: AD

Geef een reactie

Laatste reacties (13)