Laatste update 14:55
4

De schatkamer van Spotify is veel groter dan je denkt

Spotify is haast niet meer weg te denken uit het leven van de muziekliefhebber. De populaire streamingdienst heeft echter veel meer te bieden dan alleen muziek. Hieronder een overzicht van een aantal diensten waarvan je misschien niet eens wist dat Spotify ze in huis had. Handig om te weten, helemaal nu de zomervakantie voor de deur staat.

Luisterboeken
Meer een boekenwurm dan een muziekfreak? Geen probleem, Spotify is er ook voor jou. Je zal er niet het nieuwste van het nieuwste aantreffen, maar de luisterboekbibliotheek biedt een behoorlijke selectie aan klassiekers. Zo kan je het gehele oeuvre van William Shakespeare beluisteren, maar ook Amerikaanse klassiekers als F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby of Mark Twains Huckleberry FinnOf wat te denken van Jane Austens Pride and Prejudice, of het dystopische Brave New World voorgelezen door Aldous Huxley zelf? Maar ook in het Nederlands valt er genoeg te beluisteren. Zoals de werken van Hugo Claus, of Annie MG Schmidt.
Om boeken te beluisteren is het overigens wel handig om een abonnement op Spotify te nemen, aangezien de gratis variant alleen een shuffle-optie biedt. Tenzij je het geen probleem vindt om de hoofdstukken in willekeurige volgorde te beluisteren natuurlijk.


Hoorspelen
Voor er televisie was en ver voor het binge-watchen van complete series een ding werd, waren er hoorspelen. En het was een fantastische tijd, zo zegt men. Een flink aantal van die hoorspelen is bewaard gebleven. Leuk voor de liefhebber. Via Spotify kun je onder meer de klassieker 1984 van George Orwell beluisteren, meerdere afleveringen van The Twilight Show of van de detectiveserie Dragnet. Maar ook de liefhebber van Paul Vlaanderen en het Alex-mysterie kan zijn lol op.


Taallessen
Als je straks toch op het strand of naast het zwembad in een zonnig vakantieland ligt, kan je net zo goed gelijk even de taal leren. Of het nu Spaans, Frans, Italiaans of Portugees is, Spotify heeft het. Toch liever Chinees, Russisch, Arabisch en/of Iers leren? Dat kan natuurlijk ook. De mogelijkheden zijn legio.


Korte verhalen en poëzie
Het korte verhaal is een onderbelicht aspect van de literatuur, hoewel het de laatste tijd – geheel terecht – aan een opmars bezig is. Spotify voorziet in die behoefte. Luister naar horrorklassiekers van de grootmeester Edgan Allan Poe, of The Signalman van Charles Dickens. Of beluister verhalen uit de Griekse of Romeinse mythologie. Wil je voorgelezen worden door Benedict Cumberbatch? Dat kan. Gerard Reve leest eigen sprookjes voor.

Liever poëzie? Dompel jezelf onder in de woorden van DH Lawrence, Jack Kerouac of Walt Whitman.


Speeches
Geïnspireerd raken door beroemde toespraken? Of misschien leren hoe je zelf een overtuigender spreker wordt? Spotify heeft tal van speeches om nog eens terug te luisteren. Van de beroemde woorden van Martin Luther King, tot die van astronaut Neil Armstrong. Een overzicht van Amerikaanse presidentiële speeches, waaronder die van Barack Obama, vind je hier.


Overig
Heb je na het beluisteren van al die toespraken de behoefte aan wat zelfhulp of een dosis meditatie, dan kun je tot slot ook hiervoor bij Spotify terecht. De catalogus bevat meerdere meditatienummers om gauw weer zen te worden. Verder kun je bij Spotify terecht om effectiever te leren studeren, om je golftechniek te verbeteren, of gewoon om te leren hoe je je kat kunt africhten.

Kortom, de schatkamer van Spotify is vele malen groter dan je denkt.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)