25

Denen halen 2,5 miljoen op bij inzamelactie voor het klimaat

Denemarken heeft afgelopen zaterdag meer dan 2,4 miljoen euro ingezameld bij de eerste hulpactie voor het klimaat die live werd uitgezonden op de nationale televisie. Personen en bedrijven doneerden kleine en grote bedragen zodat er bijna een miljoen bomen kunnen worden geplant in het land. Voor elke 20 Deense kronen (€2.70) die werden ingezameld zal een boom geplant worden, en daarnaast zal 20 procent van het bedrag worden gereserveerd voor het behoud van bestaande bossen.

Terwijl de Denen zich hard maken voor meer bomen, is Rijkswaterstaat in Nederland van plan om 14.000 bomen te kappen voor verbreding van de A9 bij Ouderkerk aan de Amstel. Het gemeentebestuur van Ouder-Amstel is van plan om de kapvergunning af te geven.

Lokale bewoners verzetten zich fel tegen het plan, waarin ook duizenden bomen moeten wijken voor de aanleg van een nieuw benzinestation. Bewoner Rits Dijkstra snapt er niets van dat dergelijke beslissingen nog genomen worden in deze tijden van klimaatcrisis:

Het hele denken over klimaat en natuur is totaal anders dan toen het besluit voor de wegverbreding is genomen. Kijk alleen eens naar de hele stikstofdiscussie. Dat is de verbazing in het dorp. Tien jaar terug was er misschien draagvlak voor het verbreden van een weg, maar in 2019 ligt het heel anders. Sommige bomen zijn al veertig jaar oud. Er komen wel nieuwe bomen voor in de plaats, maar dat zijn van die sprietjes van drie meter. Voordat ze weer tot 20 of 25 meter komen, zijn we tientallen jaren verder.

Cc-foto: Felix Mittermeier

Geef een reactie

Laatste reacties (25)