0

Dit font helpt je informatie beter te onthouden

Een team van de RMIT University in Melbourne heef een lettertype ontworpen dat je geheugen verbetert. Het is gebaseerd op het psychologisch principe van ‘wenselijke moeilijkheid’ wat er op neer komt dat extra inspanning leidt tot een betere opname in het geheugen. Sans Forgetica, zoals het font is gedoopt, bestaat uit letters die deels verminkt zijn. Dat maakt ze net iets moeilijker te lezen en voorkomt dat teksten slechts gescand worden in plaats van echt opgenomen.

Volgens lector Janneke Blijlevens, een van de wetenschappers aan de designopleiding achter het ontwerp van het font, is uit een test gebleken dat leken 57 procent van een tekst onthouden als die is gezet in Sans Forgetica, tegenover 50 procent in het gangbare Arial. De ontwerpers maken ook duidelijk dat het geen goed idee is hele lappen tekst in het font te publiceren. Het is juist bedoeld voor aantekeningen en andere compacte informatie waarvan het belangrijk is die te onthouden.

Sans Forgetica is gratis te downloaden op de site van de RMIT University. Daar is ook een demonstratie van de werking te zien.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)