1

Dit is YouTube op z’n mooist

Kunstenaar componeert nieuwe muziek met fragmenten uit YouTube video’s… en brengt nieuw album uit op 1 oktober.

Het zijn inmiddels bekende videobeelden geworden die bij ons dagelijks online leven horen: een schoolmeisje achter een piano, een vrouw die een liedje zingt voor een verkeerd scherp gestelde webcam, een jongen op de basgitaar in zijn slaapkamer, een voorstelling van het plaatselijke blazers ensemble.


YouTube staat er vol mee en zo los van elkaar zijn ze voor vreemden meestal redelijk betekenisloos. Maar voor de Israëlische muzikant Kutiman (Ophir Kutiel) uit Tel Aviv zijn deze mensen stuk voor stuk topmuzikanten.

Al jaren monteert Kutiman muziekclips van korte fragmenten uit andere muziekstukken. Amateurmuzikanten en instructiefilmpjes zijn daarbij zijn favoriete materiaal. Het resultaat is indrukwekkend en verbazingwekkend mooi als je bedenkt dat deze mensen nooit met elkaar geschreven, geoefend of gespeeld hebben en allemaal op andere plekken op de wereld wonen.

Sinds hij zijn eerste online album ‘Thru YOU‘ lanceerde kreeg hij miljoenen hits op YouTube. Nu lanceert hij op 1 oktober een tweede album’: ‘Thru YOU Too‘.
Dit weekend zette hij vast een voorproefje van dat album online, het nummer ‘Give it Up’. De titel is niet door Kutiman zelf bedacht, maar door de vrouw die haar eigen nummer zo besloot te noemen en dat filmpje op YouTube zette. Ze had er waarschijnlijk hooguit een paar honderd kijkers mee getrokken als Kutiman geen fragment uit haar filmpje had gebruikt.

Geen toestemming

Opmerkelijk is dat Kutiman van te voren geen toestemming vraagt aan de mensen die in zijn muziekclips terechtkomen. Volgens zijn management heeft hij ook nog nooit klachten ontvangen van mensen die niet wilden dat hun materiaal gebruikt werd:

Deze mensen zijn vooral heel nieuwsgierig te zien wat Kutiman met hun muziek heeft gedaan”.

De muziek is volledig gratis en Kutiman weigert iedere vorm van commercie op zijn YouTube-kanaal en zijn website. De muzikant maakt overigens ook muziek waarbij hij internetters doelgericht vraagt bepaalde stukken in te spelen. Het album dat daaruit voortkwam, ‘Kutiman‘, is wel te koop.

Geef een reactie

Laatste reactie