Laatste update 16:37
13

Eindelijk: een urinoir voor vrouwen

Iedereen kent de lange rijen bij de vrouwen-wc’s tijdens festivals en evenementen terwijl mannen vrijwel zonder wachten even snel en in- en uitlopen bij urinoirs. De meeste vrouwen in die rijen hoeven alleen maar even te plassen. In een urinoir duurt dat slechts dertig seconden. Maar er zijn geen urinoirs voor vrouwen in de open lucht. Of liever gezegd: er waren geen urinoirs voor vrouwen.

Lapee, een combinatie van Frans en Engels, is een ontwerp van de in Denemarken woonachtige Française Gina Perier. Het urinoir is ongeveer net zo vormgegeven als dat voor mannen. Er kunnen drie vrouwen tegelijk plassen. De ingebouwde tank heeft een capaciteit van 1100 liter, voldoende voor 48 uur volcontinu gebruik.

De wanden van het urinoir bieden zittend bescherming tegen pottenkijkers maar weren ook mannen die zoals gebruikelijk staand de boel onderplassen. Die geven zichzelf namelijk meteen bloot doordat ze er boven uitsteken. De urinoirs staan op een verhoging zodat een zittende vrouw privacy heeft en er niet over de rand kan worden gekeken. Dat biedt volgens Perier meer veiligheid dan plassen op verscholen of afgesloten plekken.

De Lapee won vorige week een gouden medaille op het Franse uitvindersfestival Concours Lépine.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)