Laatste update 10:57
6

Film over en mét vluchtelingen in première op het Nederlands Film Festival


‘Ik neem een vluchteling in huis als jij er eentje terugbrengt.’

Bram en Ivo zijn een drankje aan het doen. Hun gesprek neemt een serieuze wending als het opeens over de Europese vluchtelingencrisis gaat. Het volgende dat Bram weet is dat hij wakker wordt in een auto, met een verschrikkelijke kater. Midden in Frankrijk. Op weg naar het zuiden.

De korte film Route du Soleil, met in de hoofdrollen Tim Haars en David Lucieer, is geselecteerd voor de 36e editie van het Nederlands Film Festival in Utrecht. In de film worden Tim Haars (o.a. New Kids, Bureau Raampoort) en David Lucieer (o.a. Rokjesdag, Dokter Deen) bijgestaan door Ali Juma, Karim Toure, Caris Roméo Allaly en Mory Oumbouya;  vier vluchtelingen die momenteel zelf in een asielzoekerscentrum verblijven.

Route du Soleil gaat over twee vrienden, Bram en Ivo, die in de kroeg discussiëren over de vluchtelingencrisis. Ivo vindt dat ze welkom zijn, van Bram mogen ze wegblijven. Als ze afspreken dat Ivo er eentje in huis moet nemen als Bram er een terugbrengt loopt de boel gigantisch uit de hand. ‘Ik wilde graag iets maken over dit thema omdat ik in de meningen die ik hoor vaak de nuance mis. Ik weet niet wat de oplossing is, ik weet wel dat dingen niet eerlijk zijn. En dat wij het geluk hebben hier geboren te zijn,’ aldus schrijver en regisseur Karsten de Vreugd.

De film is gefinancierd via Cinecrowd, een crowdfundingplatform voor films. Daarnaast droegen bedrijven zoals Talent & Pro, De Kleine Komedie en het Rijksmuseum bij en werden veel onderdelen van de film gesponsord door bedrijven uit de filmindustrie. ‘Een film maken met Karsten is een avontuur, zijn energie en begeisterung werken aanstekelijk; iedereen werkte gratis mee,’ aldus producent Danielle Guirguis. ‘Wij zijn er supertrots op dat de film geselecteerd is voor het NFF, want na al deze gemeenschappelijke bloed, zweet en tranen is het geweldig dat de film een bioscooppubliek krijgt.’

Route du Soleil is na de première op 23 september nog de hele week te zien in Utrecht, waaronder tijdens CJP Serveert en zal daarna naar buitenlandse filmfestivals gaan. Wanneer de film verder in Nederland te zien zal zijn is nog niet bekend.

Kijk voor meer informatie op de website

Geef een reactie

Laatste reacties (6)