5

Franse gemeente verklaart zich ‘verboden voor muggen’

Een sterk staaltje specisisme in Briollay, een 3.000 zielen tellende gemeente vlakbij Angers en zo’n 300 kilometer ten zuidwesten van Parijs gelegen. De burgemeester heeft een totaal invliegverbod uitgevaardigd tegen een van de meest voorkomende metgezellen van de mens: de mug. Op overtreding van het verbod staat de doodstraf, voor de muggen wel te verstaan.

De burgemeester zag zich genoodzaakt tot de drastische maatregel omdat het dorp lijdt onder een hardnekkige muggenplaag. Het in een vallei gelegen dorp kampt met stilstaand water dat in de weiden achterblijft na overstromingen. Voor muggen is zo’n gebied een aards paradijs waar ze zich naar hartelust voortplanten. Omdat insecticiden meer ellende veroorzaken dan gewenst heeft de burgemeester twee jaar terug al ecologische muggenvallen laten installeren, de zogeheten muggenstofzuigers. Maar ook die kunnen de invasie niet afslaan.

De burgemeester heeft daarom nu een totaal verbod uitgevaardigd op de aanwezigheid van muggen. Het dient, zoals vaak met verboden, vooral om zijn machteloosheid om het probleem echt aan te pakken te tonen. Gevreesd wordt dat met het verbod de muggen zullen kiezen voor een beproefde tactiek: zich veranderen in olifanten.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)