86

Freek op Boekenbal: kom in verzet tegen Baudet

Freek de Jonge heeft tijdens de opening van het jaarlijkse Boekenbal in Amsterdam van zich laten horen. Letterlijk. Tijdens de openingstoespraak van Eveline Aendekerk, directeur van het CPNB, waarin zij aandacht vroeg voor de stille tocht die op dat moment in Utrecht werd gelopen, stond De Jonge op en liet weten dat er wat hem betreft een statement gemaakt werd tegen de toespraak van Baudet. Die betrad na zijn verkiezingswinst woensdagavond het podium waarin hij ontstak in een warrig betoog doorspekt van neonazistische terminologie.

Tijdens de interruptie van De Jonge klonken er gemengde geluiden uit de zaal, zowel gejuich en applaus als afkeuring. Daarover schreef bijvoorbeeld schrijver Abdelkader Benali op Facebook:

Paar bekende en prominente schrijvers die er schande van spraken dat Freek de Jonge was opgestaan om amok te maken tegen de hypocriete retoriek van Thierry Baudet. Ik ben bij ze weggelopen. Zijn geen schrijvers. Poseurs. Tuurlijk was t onbehagelijk maar onbehagelijke tijden vragen om onbehagelijke statements. De rest sprak er schande van. Ach, wat haat ik de Nederlandse schrijvers. Bekrompen, laf en lui.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)