17

Geen doktertje maar 11 september spelen

Fotograaf Jonathan Hobin laat kleuters nieuwsverhalen nabootsen ... Het resultaat is gruwelijk 

De Canadese fotograaf Jonathan Hobin heeft het nog gruwelijker maken van gruwelijke mediaberichten verheven tot een kunst. In zijn serie ‘In the Playroom’ laat hij kinderen heftige gebeurtenissen uit het verleden naspelen. Van 11 september tot de Abu Ghraib-gevangenis tot de verdwijning van Natalee Holloway.

Hobin heeft veel hoon over zich heen gekregen vanwege de foto’s. Zo is de kritiek onder meer dat hij alleen wil shockeren, over de rug van kinderen heen. Zijn foto’s zouden smakeloos en sensatiebelust zijn.

Maar worden kinderen niet toch al geconfronteerd met al deze beelden in de dagelijkse nieuwsstroom? Bovendien zijn de kinderen uiteindelijk een spiegel voor de daden van volwassenen. Hobin verklaart tegenover magazine Vice:

Soms begrijpen ze het opeens. Zoals de kinderen in de 11 september-foto. Hoewel ze pas drie of vier jaar oud waren, zagen ze de Twin Towers en zeiden ze: ‘Ik hou het vliegtuig wel vast. Dit is waar het vliegtuig het gebouw invloog.’ De moeder was stomverbaasd. Deze symbolen hebben zich een weg gebaand in hun onderbewuste. Ze zijn zo’n onmisbaar onderdeel van onze cultuur, dat ze gelijk herkenbaar zijn, ook voor kinderen.

Voor meer foto’s en het interview dat Vice met Jonathan Hobin hield, klik hier

Geef een reactie

Laatste reacties (17)