15

Geen pils voor nazi’s

De bezoekers van neonazifestival Schild und Schwert in het Oost-Duitse Ostritz, waar dit weekend extreem-rechtse bands optreden, zullen geen verkoeling vinden in een koud biertje, aangezien dorpsbewoners de complete biervoorraad hebben opgekocht. De inwoners van het dorp had weinig trek in het bezoek van 750 neonazi’s en sympathisanten, en vreesden daarnaast voor overlast.

De rechter legde eerder al een alcoholverbod op voor het festivalterrein en 4400 liter bier van de organisatie werd in beslag genomen. Nog eens 200 liter bier die bezoekers zelf hadden meegebracht, werd eveneens geconfisqueerd. Om te voorkomen dat er alsnog drank zou worden ingeslagen bij de lokale supermarkt, kochten dorpelingen de complete voorraad op. Om vervolgens een Friedensfest te organiseren op het dorpsplein, waar een voetbaltoernooi wordt gehouden en de grondwet gratis wordt uitgedeeld. Ook werd er een tegendemonstratie gehouden.

Lees ook op Joop: Justitie gaat uit van extreemrechts motief bij moord op Duitse politicus Lübcke en Vertrouweling Merkel: extreemrechts terrorisme bedreigt de democratie

Cc-foto: János Korom Dr.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)