28

Gelukkig, de achterkant van de Maan is niet zo mooi

NASA toont met animatie wat we nooit te zien krijgen

Totdat de ruimtevaart begon hadden mensen geen idee hoe de achterkant van de Maan er uit ziet. Het goede nieuws: die ziet er lang niet zo mooi uit als de voorkant. Het mannetje in de Maan dat altijd lachend naar ons staart, gevormd door de ‘zeeën’ oftewel de donkere vlekken op het oppervlak, is aan de achterzijde niet te bekennen. Het is een tamelijk saaie grijze massa die bestaat uit kraters.


Dat de voorkant mooier is, is overigens aan de Aarde te danken. Toen de Maan ontstond was de Aarde nog gloeiend heet, zo’n 2500 graden celsius, waardoor de voorkant van de Maan minder snel afkoelde dan de achterzijde. Daardoor ontstond er een interessanter landschap.

Het mooie van de blik van de achterzijde van de Maan is wel dat je zo de Aarde kunt zien en hoe de twee hemellichamen bij elkaar horen. En weten we nu ook waarom het mannetje in de maan lacht: vanwege het mooie uitzicht. De NASA maakte de animatie op basis van de beelden die de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) sinds 2009 verzamelde van de Maan.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)