Laatste update 18:13
19

Geniale verkiezingsinfo voor linkse kiezers in Spanje

Verkiezingsprogramma’s: vrijwel niemand leest ze. Wat er in staat – of wat men dénkt dat er in staat – halen mensen vooral uit campagnepraatjes, nieuwsberichten en gesprekjes bij de koffieautomaat. Het is niet voor niets dat veel partijen naast hun partijprogramma ook nog eens met een makkelijker behapbaar zoveel-puntenplan op de proppen komen.

De linkse Spaanse burgerbeweging Podemos, goed voor dik 20 procent van de stemmen bij de vorige verkiezingen, weet dat ook en vindt de desinteresse in de werkelijke inhoud van de programma’s maar niks. Om daar nu verandering in te brengen, hebben ze nu een wel heel bijzondere marketingstrategie toegepast: hun verkiezingsprogramma lijkt nu als twee druppels water op de IKEA-gids. (.pdf)

Met deze tactiek hoopt Podemos dat in elk geval hun programma voortaan wél gelezen wordt, vooral door het grote aantal mensen dat zich nu amper om politiek bekommert. De verkiezingscatalogus beslaat 192 pagina’s en staat vol kleurenfoto’s van de verkiezingskandidaten in een IKEA-achtige setting. In plaats van interieurtips worden de foto’s geflankeerd door plannen voor hogere pensioenen en duurzame energie.

Beeld: Podemos
Beeld: Podemos

‘Als we nieuwe resultaten willen boeken, moeten we ook nieuwe methoden hanteren,’ verklaart Carolina Bescansa van Podemos. Zij hoopt nu dat dankzij deze vormgeving hun programma het ‘best gelezen verkiezingsprogramma in de geschiedenis van de democratie’ wordt.

En voor wie nu denkt dat Podemos zich er makkelijk vanaf maakt door ook gewoon een puntenplan op te lepelen, maar dan voorzien van grote kleurenfoto’s: dat is alleen de eerste helft van de gids. In de tweede helft komt de traditionele verkiezingsprogrammalezer volledig aan z’n trekken, daar is namelijk het complete programma van de partij te vinden. Zo is het leesbaar voor iedereen. En het grootste voordeel? Niemand hoeft ook maar iets zelf in elkaar te zetten.

Het is overigens niet de eerste keer dat politieke partijen zich door de vormgeving van het Zweedse woonwarenhuis laten inspireren. Eerder dit jaar spoorde de Europese fractie van De Groenen de belastingtrucs van IKEA op en legde die bloot aan de hand van eenvoudig te volgen handleidingen.

Bron: Quartz

Geef een reactie

Laatste reacties (19)