45

Gij zult slank zijn

Project Harpoon haalt woede internet op de hals met controversiele actie

“Van Miss Piggy naar Miss Pin-Up”. Het zelfverklaarde kunstproject Project Harpoon doet aan fat-shaming door foto’s van volslanke vrouwen – en enkele mannen – naar het slanke schoonheidsideaal te photoshoppen. Online wordt er massaal kritiek geuit op de initiatiefnemers.

Project Harpoon verklaart op  Facebook het opkomende ‘pro-obesitas’ klimaat tegen te willen gaan door plus-sizers naar ‘hun ware potentie’ te photoshoppen. Mensen zouden tegenwoordig te veel aangemoedigd worden om een ongezonde levensstijl aan te hangen en daar wil het onbaatzuchtige Project Harpoon verandering in brengen.   

Het project ontstond op het internetforum 4chan – dat specifiek opgericht is om te trollen – en heeft zich inmiddels verspreid naar Facebook, Instagram, Twitter en Tumblr om de altruistische boodschap te verspreiden. 

Melissa Mccarthy 

Project Harpoon veroorzaakt online een enorme ophef. Zo zijn er veel mensen die – verrassend genoeg – de betuttelende aansporing om gewicht te verliezen niet kunnen waarderen. Een greep uit de reacties: 

“Het komt door dit soort pagina’s dat mensen zoals mijn beste vriendin ziektes als anorexia en boulimie ontwikkelen.”

“Of een beetje overgewicht slecht voor je is of niet, is niet het punt. Dit is overduidelijk een nare poging van kleingeestigen, bedoeld om te denigreren.”

Onder de gephotoshopte mensen zijn naast onbekende sociale media-gebruikers ook celebrities zoals comedienne Melissa Mccarthy, actrice Rebel Wilson en zangeres Meghan Trainor. 

Ondanks alle ophef is de Facebookpagina binnen korte tijd al meer dan 11.000 keer geliked en zijn er ook tal van goedkeurende reacties van mede fat-shamers. Zo claimt een reageerder dat er sprake is van een dubbel moraal wanneer het slanke mensen betreft: “het is sociaal acceptabel om te magere mensen aan te moedigen om aan te komen maar als je het omgekeerde doet bij iemand met overgewicht wordt er geklaagd”. 

cc foto: Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (45)