11

Gluren naar Noord-Korea via Google Maps

Noord-Korea is zonder meer het meest geïsoleerde land ter wereld. Het ligt ingeklemd tussen China in het noorden, en Zuid-Korea in het zuiden en via beide grenzen is het nauwelijks mogelijk het land in of uit te komen. Noord-Korea heeft echter nóg een grens: in het noordwesten is er een strook van zo’n 17 kilometer die het land verbindt met Rusland.

Behalve de goed bewaakte spoorbrug over de Tumenrivier, loopt er ook één smalle weg vanuit Rusland naar Noord-Korea. En in tegenstelling tot de andere buurlanden van Noord-Korea, hebben de Russen wél een auto van Google Maps toegelaten waardoor er, al zij het van een afstandje, toch even een blik op het geheimzinnige land geworpen kan worden.

De Linenaya Ulitsa, het weggetje dat naar Noord-Korea leidt. De foto’s – uit 2013 – laten zien dat er in dit gebied maar weinig activiteit is:

Wie verder over het gras tuurt ziet in de verte Noord-Korea liggen. Ook is een stukje van de Tumen te zien, de rivier die door sommige Noord-Koreanen wordt gebruikt om ongezien naar China te vluchten. Links op de foto staat een toren die waarschijnlijk dienstdoet als uitkijkpost:

Verder de Linenaya Ulitsa op komen we bij nog meer bomen en een huisje, de laatste stop voor uiteindelijk de grens met Noord-Korea. Dat is het verste dat de Google-auto mocht komen.

Het gebied is op de foto’s van Google Maps ogenschijnlijk verlaten. Dat daar inmiddels de nodige verandering is gekomen, blijkt uit foto’s van eind vorig jaar van The Daily Mail. Daarop is te zien hoe Rusland troepen naar het grensgebied heeft gestuurd, als reactie op aanhoudende dreigementen met oorlog door de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens de Russische president Poetin zou oorlog met Noord-Korea ‘catastrofaal’ zijn. Behalve troepen, zouden de Russen ook meerdere tanks naar het gebied hebben gestuurd.

Bron: BusinessInsider

Geef een reactie

Laatste reacties (11)