82

Godsdienstwetenschapper legt CNN uit wat er fout gaat in de islamdiscussie

Wetenschapper Reza Aslan laat in niet mis te verstane bewoordingen weten hoe volgens hem de islamdiscussie weer 'on track' kan komen ... Reageert op controversiële uitlatingen van komediant Bill Maher

Reza Aslan, auteur en expert op het gebied van religie, haalt de headlines in Amerika nadat hij reageert op scherpe uitspraken van de populaire komediant Bill Maher over verminking van de genitaliën van vrouwen. Dit zei Bill Maher destijds bij zijn optreden in zijn eigen talkshow:

President Obama blijft aandringen dat ISIS niet islamitisch is. Nou, misschien praktiseren ze het islamitische geloof niet zoals hij doet. Maar als grote aantallen moslims van over de hele wereld geloven, en dat doen ze, dat mensen het recht hebben te sterven voor slechts het hebben van een ander opvatting of voor het tekenen van een spotprent of het schrijven van een boek… (..) Niet alleen heeft de islamitische wereld dan iets gemeen met ISIS, het heeft teveel gemeen met ISIS.

Maandagnacht traden Don Lemon en Alisyn Camerota, presentatoren bij CNN, hierover in gesprek met religiedeskundige Reza Aslan. In een aantal rake opmerkingen maakt hij duidelijk dat de media zelf ook een verantwoordelijkheid hebben in het aanspreken van het juiste probleem. En hij deinst er niet voor terug om ook de CNN-ploeg aan te spreken op hun gebruikte terminologie.

Als het gaat om genitale vrouwenverminking en vrouwenrechten, zet Aslan in op het belang van de juiste termen als er wordt gesproken over de vraag of het nu een cultureel fenomeen is of juist religieus.

Nou, het is niet in Iran, het is niet in Saudi-Arabië. Het is zeker in Indonesië en Maleisië, het is zeker in Bangladesh, het is zeker in Turkije. Ik bedoel, opnieuw, het probleem is dat u praat over een religie met anderhalf miljard volgers en natuurlijk is het dan handig om ze allemaal makkelijk met één penseel te kleuren door te zeggen, nou, in Saudi-Arabië mogen ze niet rijden en daarom is dat op een bepaalde manier representatief voor de islam. Het is representatief voor Saudi-Arabië.

Bill Maher heeft een reputatie opgebouwd in het op de klippen jagen van moslims. Zo diende ook Time Magazine hem vorig jaar van repliek na een aantal uitlatingen over de islam.

Washington Post: HBO’s Bill Maher accused of lack of religious sophistication

Cc-Foto: Flickr Aslan Media

Geef een reactie

Laatste reacties (82)