15

Goede voetballertjes kunnen geen meisje zijn

11-jarige sterspeeltsters beachvoetbalteam door concurrende coaches beschuldigd jongetjes te zijn

Als je goed kan voetballen en je hebt kort haar, dan ben je een jongetje. Dat een meisje ook wat kan met een bal en de beschikking heeft over een schaar, behoort niet tot de mogelijkheden. Althans, niet in het hoofd van de Zweedse voetbalcoaches die twee jonge meisjes ervan beschuldigden stiekem jongetjes te zijn.

Volgens het onthutsende verhaal in het Helsingborgs Dagblad, was het niet de eerste keer dat de meisjes voor jongetjes werden aangezien, maar wel de eerste keer dat volwassenen de kwestie zo lelijk op het spits dreven. Zelfs tijdens de prijsuitreiking bleven enkele coaches van concurrende teams maar protesteren dat de meisjes in het winnende team stiekem jongetjes zouden zijn, en maakte zij met hun telefoon foto’s van de talentjes. Hun korte haar zou ‘bewijs’ zijn van hun jongensgeslacht.

In een reactie laat een moeder van een van de meisjes weten:

We zijn eraan gewend dat mijn dochter en een van de andere meisjes in het team er onterecht van beschuldigd worden jongetjes te zijn omdat zij hun haar kort dragen, maar dit ging alle grenzen te buiten. Het was volledig absurd.

Hakan Lahti, de voorzitter van Ahus, de club wiens coaches zich hebben misdragen, gaf aan de kwestie te zullen onderzoeken:

Als dit waar is kan er geen twijfel mogelijk zijn over wat er dient te gebeuren. De coaches zullen geschorst worden en dienen persoonlijk excuses aan te bieden aan de meisjes.

De moeder van het andere meisje heeft echter haar twijfels of dat het gedrag van de mannen wel goed zal maken:

De meisjes zijn dan misschien wel bikkels, maar uiteindelijk gaan ze hier toch last van krijgen.

cc-foto: Marien van Os

Geef een reactie

Laatste reacties (15)