Laatste update 29 oktober 2017, 09:30
43

Golfmeisje verslaat alle jongens maar krijgt toernooibeker niet, want meisje

De 16-jarige Emily Nash eindige als eerste in een regionaal golftoernooi in de Amerikaanse staat Massachusetts maar kreeg toch de beker niet uitgereikt. De kampioene die wedstrijd na wedstrijd wint mocht evenmin door naar de volgende categorie kampioenschappen zoals eerdere winnaars. Reden? Ze is een meisje en die mogen volgens de regels wel meedoen aan het toernooi maar niet winnen.

In de Verenigde Staten wordt met verbijstering gereageerd op die achterlijke spelregel, die ook nog eens illegaal is omdat scholen volgens de wet niet mogen discrimineren naar sekse. “Ik was zeker teleurgesteld maar ik begrijp dat er regels van kracht zijn,” zei Nash tegen een lokale krant. Ze had geen weet van de bewuste regel van de Massachusetts Interscholastic Athletic Association die meisje uitsluit van de eerste plaats. De jongen die tweede werd en de beker wel kreeg, wilde deze aan Emily geven maar dat vriendelijke aanbod heeft ze beleefd afgeslagen.

De MIAA kwam pas donderdag, twee dagen nadat het nieuws uitbrak, met een reactie en is niet van zins de regels te veranderen. Jongens en meisjes moeten gescheiden spelen. Meisjes mogen wel meespelen met de jongenstoernooien maar kunnen dan niet winnen. Het organisatie wenst Nash succes bij het volgende meisjestoernooi dat in de lente wordt gehouden.

Golfexperts en vrijwilligers bekritiseren de regel en noemen die achterhaald en onrechtvaardig.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)